Het succes van vrije schoolboeken valt of staat bij de juiste
licentiekeuze. Het lijkt alsof alleen Vrijschrift doorziet wat de
consequenties zijn van de licentiekeuze. Vrije schoolboeken dienen
uitsluitend voorzien te zijn van dubbele licenties:
GFDL en
CC By SA.
Dat maakt de informatie in de boeken uitwisselbaar: voortbouwen op en
hergebruik van inspanningen van anderen. De her en der gebruikte Non
Commercial-clausule - verbod op commercieel gebruik dus - maakt een
open schoolboek ongeschikt als vrij schoolboek want voor een ander vrij
boek kan je er niet uit putten. Het is zelfs twijfelachtig of gebruik
op (private) scholen niet valt onder commercieel gebruik. De
licentie-consequenties staan uitgelegd op de site
www.vrijeschoolboeken.nl
De ontwikkeling van vrije software is vergelijkbaar met die van vrije schoolboeken. Een bottom-up-benadering betekent klein en slim beginnen en groots uitgroeien bij succes. Dat is de aanpak, oftewel het 'The Cathedral and the Bazaar'-model. Dit is ook de enige manier om kosten in de hand te houden en Wikipedia bewijst hoe explosief een informatieboom kan groeien als de sneeuwbal eenmaal rolt - met weinig belastingcenten. Overkoepelende onderwijsorganisaties zijn tot nu toe geen van allen in staat gebleken om hulp te bieden omdat ze dit proces simpelweg niet doorgronden.
Daarom trekt Vrijschrift een belangrijke conclusie: Vrijschrift, pak het zelf op om de kans op succes te maximaliseren en de belangen van ontwikkelaars, studenten en belastingbetalers veilig te stellen. Dat is een stevige koersverandering en vergt manuren. Aangezien Vrijschrift geen inkomsten heeft zal een beroep op de overheid gedaan moeten worden om de twee belangrijkste knelpunten op te lossen:
- Het allerbelangrijkst is voorlichting op scholen en het werven van kartrekkers. Het zijn die spelden in de hooiberg die uit onvrede nu ook al hun eigen materiaal schrijven. Die leerkrachten moeten georganiseerd worden, ze moeten elkaar vinden per vakgebied zodat ze elkaars inspanningen kunnen bundelen.
- Daarnaast moet er een portaal komen waar mensen zowel kunnen ontwikkelen als downloaden, de broncode kunnen opvragen, bugs (fouten) kunnen rapporteren, nieuwe projecten kunnen aanmelden, kunnen communiceren per deelvakinteresse, enzovoorts. Dat portaal moet ook in de geest van 'Nederland open in Verbinding' gebouwd worden.