De
AIPPI stelt zich het "bevorderen van de nationale en internationale bescherming van intellectuele eigendom ten doel". De Nederlandse afdeling schreef een
concept-rapport over douanemaatregelen.
Onlangs bleek de
Nederlandse douane over lijken te gaan. AIDS-medicijn voor Afrika wordt teruggestuurd naar India, de belangen van een Amerikaanse octrooihouder zijn belangrijker dan mensenlevens. Zou hier iets van doorgedrongen zijn tot de AIPPI? Welnee, geen woord er over. Wat de AIPPI betreft gaat de Nederlandse douane lekker verder met deze misdadige praktijk.
Er wordt in het rapport geen enkel onderscheid gemaakt tussen piraterij en inbreuk. In het geval van piraterij (frauduleuze nabootsing) is de inzet van overheidsorganen terecht. Maar bij gewone inbreuk (het ene bloemetjespatroon lijkt te veel op een ander bloemetjespatroon?) heeft de douane niets te zoeken. Dat vechten ze maar voor de rechter uit. Vandaar dat er nog (enig) onderscheid is tussen wat inbreuk is in douanemaatregelen en wat inbreuk is in civiel recht. De AIPPI wil dit opheffen.
Deze hoogst schadelijke verwarring van piraterij en inbreuk zien we in de EU IPRED-richtlijn (helaas al aangenomen), de voorgestelde
EU IPRED 2-richtlijn en het
ACTA-handelsverdrag waarover momenteel in het geheim wordt onderhandeld (niets minder dan een aanslag op onze democratie).
De drempel om een octrooi te krijgen is laag, de meest simpele ideeën worden soms al beschermd. De concurrentie wordt hierdoor sterk belemmerd. De douane mag hier vrolijk aan meedoen. Geen woord van kritiek van de AIPPI. Software zit vol met ideeën, vol met octrooien, moet de douane ook maar software in beslag gaan nemen?
We hebben een simpele stelregel: elk rapport over zogenaamde intellectuele eigendomsrechten, waarin de woorden douane of strafrecht voorkomen, dat geen onderscheid maakt tussen piraterij en inbreuk, kan de papiervernietiger in.