Monday, January 9. 2023
Publiek Domeindag 2023 - 13 januari - Koninklijke Bibliotheek
Monday, January 2. 2023
De Cyber Resilience Act: een rommelige lappendeken wordt nog rommeliger
In september heeft de Europese Commissie haar voorstel gepubliceerd om productaansprakelijkheidsregels in te voeren voor beveiligingsfouten in software, de zogenaamde Cyber Resilience Act (CRA). Hoewel dit niets te vroeg komt en de Commissie duidelijk veel aandacht heeft besteed aan de vrije en open source ecosystemen die ten grondslag liggen aan de meeste van onze huidige informatiesystemen, heeft het eindresultaat fundamentele gebreken die in het wetgevingsproces hersteld zullen moeten worden.
Update: nu ook met antwoord op laatste consultatie van de Europese Commissie over dit voorstel.
Sunday, March 6. 2022
Censuur, terug van weggeweest
De afgelopen dagen is de Russische Federatie in enkele dagen van een autocratie in een totalitaire staat veranderd. Een kleine bloemlezing van de maatregelen:
- De publicatie van nieuws wat afwijkt van de overheidslijn is strafbaar gesteld, met gevangenisstraffen tot vijftien jaar;
- Ongeautoriseerde demonstraties zijn ook strafbaar, met gevangenissen voor organisatoren tot vijftien jaar, maar voor bijvoorbeeld zelfs deelnemende kinderen kan het nog steeds drie jaar gevangenisstraf opleveren;
- Twitter en Facebook worden geblokkeerd in de Russische Federatie.
Weinig verwonderlijk is het dan ook dat de laatste onafhankelijke media hun deuren gesloten hebben en buitenlandse media zich aan het terugtrekken zijn uit het land.
Het Europese antwoord is daarbij verbazingwekkend: de Raad van Ministers van de Europese Unie heeft in een ijltempo een verordening aangenomen die evenmin van respect voor uitingsvrijheid getuigt:
- Een verbod op de doorgifte van de videostreams van dieverse kanalen van Russia Today en Sputnik, ook voor internet providers (IP-TV wordt specifiek benoemd);
- Een verbod op het aanbieden van hulpmiddelen om bovenstaand verbod te omzeilen.
Monday, June 28. 2021
De minister moet zich schamen
Monday, April 26. 2021
Nogmaals een oproep aan het Europarlement om tegen uploadfilters te stemmen
We hebben er al eerder over geschreven: TERREG, de voorgestelde Europese Verordening om terroristische boodschappen online te bestrijden, is een ersntige bedreiging voor de uitingsvrijheid. Misbruik en vooral censuur liggen op de loer en zijn vrijwel onvermijdelijk. Donderdag a.s. is er een plenaire stemming in het Europees Parlement over dit onderwerp. Hierbij de oproep om Europarlementariërs te benaderen om hier vooral tegen te stemmen. Een voorbeeldtekst (pas die vooral aan) volgt:
Continue reading "Nogmaals een oproep aan het Europarlement om..." »Friday, January 8. 2021
Oproep aan de Nederlandse europarlementariërs in de LIBE-commissie om maandag tegen TERREG te stemmen
Maandag a.s. zal in de LIBE-commissie een voorlopige overeenkomst over Verordening 2018/0331 (Voorstel voor een Verordening ter voorkoming van de verspreiding van terroristische online-inhoud) ter stemming worden gebracht.
Dit resultaat van de onderhandelingen met de Raad van Ministers beschermt de grondrechten onvoldoende, ondanks dat er waarborgen in zijn opgenomen in de tekst als gevolg van deze onderhandelingen. Daarom vragen wij u deze voorlopige overeenkomst te verwerpen.
Het gaat specifiek om de volgende maatregelen, die te kort doen aan uitingsvrijheid, het recht op toegang en mediavrijheid:
- De bevoegdheid voor overheidsorganen om censuur op te leggen aan online uitingen en dat dit binnen één uur geëffectueerd dient te worden door internetbedrijven. De karige uitzonderingen op deze éénuursregeling is onvoldoende om kleinere bedrijven te beschermen tegen zware boetes.
- Eerdergenoemde overheidsorganen hebben vergaande bevoegdheden, desondanks ontbreken waarborgen voor hun onafhankelijkheid. Het toekennen van deze vergaande bevoegdheden wordt overgelaten aan de lidstaten, met alle rechtsstatelijke gevolgen van dien.
- Grensoverschrijdende verwijderingsbevelen blijven uiterst problematisch. Deze tekst geeft nationale organen de bevoegdheid om een verwijderingsbevel te geven in een andere lidstaat met slechts beperkte rechterlijke toetsing in de ontvangende lidstaat. Dit betekent dat uitingen die in dat land rechtmatig zijn toch verwijderd moet worden omdat deze in een andere lidstaat als "terroristische inhoud" is aangemerkt. Dit heeft voorzienbaar grote gevolgen voor mensenrechten, journalistiek en academische publicaties.
Daarom roept Vrijschrift de Nederlandse leden van de LIBE-commissie op om tegen deze voorlopige overeenkomst te stemmen.
Saturday, October 17. 2020
Kiezersgunst, gericht adverteren en democratie
Continue reading "Kiezersgunst, gericht adverteren en democratie" »
Tuesday, June 9. 2020
Aanbevelingen voor de Tweede Kamer inzakde implementatie van de richtlijn auteursrecht in de eengemaakte markt
Monday, February 24. 2020
Kroatische Kronkel
Continue reading "Kroatische Kronkel" »
Tuesday, March 26. 2019
Een inktzwarte dag voor online uitingsvrijheid
Ondanks de aanhoudende signalen vanuit de samenleving (honderdduizenden demonstranten, een online petitie met vijf miljoen ondertekenaars) dat de Auteursrechtenrichtlijn het verkeerde middel is voor het doel, namelijk auteurs mee laten profiteren van de winsten van internetgiganten, heeft het Europarlement toch ingestemd met het voorstel. Los van de inhoud is dit ook in termen van democratisch proces uiterst betreurenswaardig en doet afbreuk aan de legitimiteit van het Europees project.
Een paar voorbeelden van wat er heeft plaatsgevonden:
- In 2016 de Europese Commissie hield een consultatie over auteursrechten. Er waren ruim 6000 reacties. Het merendeel er van was van bezorgde burgers over dit onderwerp, maar omdat een derde partij het indienen van de reacties had gefaciliteerd beschouwde de Europese Commissie ongeveer de helft hiervan als één reactie.
- In 2018 vonden er een aantal stemmingen plaats in de vaste parlementscommissies (o.a. JURI en LIBE), gevolgd door een plenaire stemming over het onderhandelingsmandaat voor de trialoog met de Europese Commissie en de Raad van Ministers. De online campagnevoerders werden afgedaan als "bots", met als dieptepunt een rapport, gefinancierd door rechthebbendenorganisaties, wat ieder Twitter account wat in het Engels over dit onderwerp twitterde zonder informatie over de locatie van de gebruiker als "Amerikaans" bestempelde. Hetzelfde werd door sommige Europarlementariërs gedaan met iedere e-mail die zijn van een Google mail account ontvingen.
- Afgelopen weken vonden er in heel Europa demonstraties plaats tegen het voorstel. Het zwaartepunt van deze demonstraties lag in Duitse steden, met als hoogtepunt afgelopen zaterdag toen er in totaal zo'n 200 000 mensen in Duitsland de straat opgingen over dit onderwerp. Vervolgens werden zij door onder andere Bild Zeitung weggezet als betaalde demonstranten. Wat een aperte leugen is, maar desalniettemin als waarheid werd gepresenteerd.
Het is één ding om het oneens te zijn met tegenstanders van uploadfilters en de linktax. Het is een ander ding om hun inbreng in het politieke debat te negeren, te kleineren of de legitimiteit daarvan glashard te ontkennen. Zoals Julia Reda tijdens het debat van vandaag zei:
"A new generation, who are voting for the first time this year, are learning a lesson. Your protests worth nothing, politicians will spread lies about you and won't care about factual arguments."
Het Europarlement heeft met deze stem voor een draconische en hopeloos geredigeerde richtlijn ook een stem tegen haar eigen legitimiteit en dat van het Europese project uitgebracht. Er is een kleine hoop dat de uploadfilters op de langere termijn via de rechtspraak aangetast kunnen worden. Maar ook als dat gebeurt gaat de nasleep hiervan gevolgen hebben voor de democratische rechtsstaat zoals wij die kennen.
Het gevecht verplaatst zich nu naar de nationale implementaties van deze Richtlijn. Die dusdanige innerlijke tegenstrijdigheden bevat dat de lidstaten dit niet zonder hoofdpijn zullen kunnen voltooien. En sommige het zelfs mogelijk zullen weigeren om die reden. Hier gaan nog jaren van touwtrekken overheen. Maar de boodschap is duidelijk: oude media, oude verdienmodellen zien maar één oplossing voor hun problemen. Nog meer auteursrecht. Terwijl de oplossing meer gezocht moet worden in betere belastingwetgeving, betere mededingingswetgeving en beter privacywetgeving. En de handhaving daarvan, natuurlijk.
Wordt vervolgd.
Monday, February 25. 2019
De auteursrechtenrichtlijn, laatste stemronde, nieuwe kansen
De trialoog over de Auteursrechtenrichtlijn is voltooid en het draconische eindresultaat is al door de Raad van Ministers gekomen. Zelden is een dossier ook zo omstreden geweest in dat EU-gremium, gezien de gezamenlijke persverklaring van tegenstemmers Nederland, Luxemburg, Polen, Italië en Finland, die het een "stap terug voor de digitale gemeenschappelijke markt" noemt.
Voor wie even kwijt was waarom het zo'n draconisch voorstel is:
- Het bevat een effectieve verplichting voor internetplatforms om uploadfilters te gebruiken om auteursrechtinbreuken te voorkomen;
- Het schept een nieuw naburig recht voor uitgevers van nieuwsmedia (dus niet de journalisten zelf) op nieuwsberichten.
Het goede nieuws is dat er momentum tegen dit akelige voorstel is én dat we dicht genoeg bij de Europarlementsverkiezingen zitten dat actie van burgers meer effect hebben dan gebruikelijk. Het volgende station is een plenaire stemming in het Europees Parlement, eind maart of begin april. We hebben dus nog enkele weken de tijd om Europarlementariërs rechtstreeks te vragen om tegen dit voorstel te stemmen of in ieder geval amendementen om artikel 11 en 13 uit het voorstel te halen te steunen. Oostenrijks EDRi-zusje van Vrijschrift, Epicenter.works, heeft daar een handige beltool voor online gezet.
Doe mee! En bel vooral VVD-, CDA-., PVV-. en CU-Europarlementariërs. D66, PvdA, GL en SP hebben tot nog toe telkens tegengestemd.
Monday, September 10. 2018
Misverstanden en fabels over de auteursrechtvoorstellen
Saturday, June 30. 2018
Demo tegen censuur, Den Haag, Plein, 1 juli, 13:00
Sunday, June 17. 2018
Het Europese internet ligt weer onder vuur
Binnenkort (20 juni a.s.) is er een belangrijke stemming in het Europees Parlement over een "hervorming" van het auteursrecht. Deze "hervorming" is een voorstel wat twee artikelen bevat die de uitingsvrijheid op het internet ernstig inperken - artikelen 13 en 11.
Artikel 13 verplicht online dienstverleners zoals Facebook, LinkedIn en Twitter om alles wat je post in de gaten te houden. Het is praktisch onmogelijk om dit handmatig te doen en wat je online zult kunnen zien zal nog meer door algoritmes bepaald worden. Algoritmes die geen onderscheid kunnen maken tussen een grap, een meme, een karaoke-avondje of een inbreukmakende upload. Automatische filters zullen het feitelijk onmogelijk maken om actualiteiten te becommentariëren, broncodes te delen, te parodiëren, al dan niet in een zakelijke of educatieve context. Algoritmes kunnen niet weten wie rechthebbende is, dus het is niet te voorkomen dat Artikel 13 misbruikt zal worden om mededinging en kritiek te censureren, net zoals veel auteursrechtelijke klachten nu al worden gebruikt. Naar schatting 99,95% van de auteursrechtelijke klachten die Google in 2017 ontving waren vals. Met Artikel 13 zullen we zelfs niet in de fase van klachten komen, want de algoritmes zullen voorkomen dat uitingen online worden gebracht.
Artikel 11 zou een nieuw eigendomsrecht scheppen, namelijk op nieuwsfeiten. Dit zou het hergebruik van nieuws kostbaar, maar ook vooral lastig te organiseren maken. Voor veel online dienstverleners zal het praktischer worden om nieuwsfragmenten te censureren. Het idee is dat er meer geld voor journalistiek zou komen, maar deze drempel om aan nieuws te refereren en het te becommentariëren zal het nieuws nog onbetrouwbaarder maken, domweg omdat het te kostbaar en te lastig zal zijn om iedere keer een licentie te verwerven.
Hoe goed bedoeld ook, deze maatregelen zullen auteurs niet helpen en alleen maar schade aanrichten. Het internet wordt zo ingeperkt tot een medium voor grote bedrijven en wetteloze uithoeken. Neem contact op met Europarlementariërs en laat hen weten dat je tegen deze voorstellen om het Europese internet te verwoesten bent.
Kom in actie:
De JURI-commissie van het Europees Parlement zal hier op 20 juni a.s. over stemmen. Bel met, of schrijf naar, Europarlementariërs dat je hier tegen bent en waarom. Hoe meer mensen contact zoeken met Europarlementariërs, hoe meer kans dat we hebben dat zij doorkrijgen dat hun kiezers dit niet willen.