Monday, September 10. 2018
Misverstanden en fabels over de auteursrechtvoorstellen
Saturday, June 30. 2018
Demo tegen censuur, Den Haag, Plein, 1 juli, 13:00
Sunday, June 17. 2018
Het Europese internet ligt weer onder vuur
Binnenkort (20 juni a.s.) is er een belangrijke stemming in het Europees Parlement over een "hervorming" van het auteursrecht. Deze "hervorming" is een voorstel wat twee artikelen bevat die de uitingsvrijheid op het internet ernstig inperken - artikelen 13 en 11.
Artikel 13 verplicht online dienstverleners zoals Facebook, LinkedIn en Twitter om alles wat je post in de gaten te houden. Het is praktisch onmogelijk om dit handmatig te doen en wat je online zult kunnen zien zal nog meer door algoritmes bepaald worden. Algoritmes die geen onderscheid kunnen maken tussen een grap, een meme, een karaoke-avondje of een inbreukmakende upload. Automatische filters zullen het feitelijk onmogelijk maken om actualiteiten te becommentariëren, broncodes te delen, te parodiëren, al dan niet in een zakelijke of educatieve context. Algoritmes kunnen niet weten wie rechthebbende is, dus het is niet te voorkomen dat Artikel 13 misbruikt zal worden om mededinging en kritiek te censureren, net zoals veel auteursrechtelijke klachten nu al worden gebruikt. Naar schatting 99,95% van de auteursrechtelijke klachten die Google in 2017 ontving waren vals. Met Artikel 13 zullen we zelfs niet in de fase van klachten komen, want de algoritmes zullen voorkomen dat uitingen online worden gebracht.
Artikel 11 zou een nieuw eigendomsrecht scheppen, namelijk op nieuwsfeiten. Dit zou het hergebruik van nieuws kostbaar, maar ook vooral lastig te organiseren maken. Voor veel online dienstverleners zal het praktischer worden om nieuwsfragmenten te censureren. Het idee is dat er meer geld voor journalistiek zou komen, maar deze drempel om aan nieuws te refereren en het te becommentariëren zal het nieuws nog onbetrouwbaarder maken, domweg omdat het te kostbaar en te lastig zal zijn om iedere keer een licentie te verwerven.
Hoe goed bedoeld ook, deze maatregelen zullen auteurs niet helpen en alleen maar schade aanrichten. Het internet wordt zo ingeperkt tot een medium voor grote bedrijven en wetteloze uithoeken. Neem contact op met Europarlementariërs en laat hen weten dat je tegen deze voorstellen om het Europese internet te verwoesten bent.
Kom in actie:
De JURI-commissie van het Europees Parlement zal hier op 20 juni a.s. over stemmen. Bel met, of schrijf naar, Europarlementariërs dat je hier tegen bent en waarom. Hoe meer mensen contact zoeken met Europarlementariërs, hoe meer kans dat we hebben dat zij doorkrijgen dat hun kiezers dit niet willen.
Lees meer op:
Wednesday, March 21. 2018
Stemadvies voor het Sleepwetreferendum
Thursday, January 18. 2018
Nogmaals het filterextremisme in het Europese auteursrechtvoorstel
Wednesday, October 11. 2017
Bel deze week een Europarlementariër over je online privacy
Een kleine update van het blogje van vorige week over het wetgevingsproces rondom de e-Privacy Verordening, de stemming van 12 oktober in de LIBE-commisie is uitgesteld, maar gaat binnen enkele dagen alsnog plaatsvinden. Er zijn drie onderwerpen die nog wat extra liefdesbetuigingen van gewone burgers aan Europarlementariërs kunnen verdragen:
Stop de cookiemuren!
Op het wereldwijde web wordt ons telkens toesteming gevraagd om ons onbeperkt te laten bespieden. Wie weigert krijgt geen toegang tot websites. Ook al krijg je toegang tot interessante webpagina's, "gratis" kan niet betekenen dat je je privacy op moet geven. Er zijn genoeg alternatieve manieren om effectieve reclame te tonen zonder dat we permanent gesurveilleerd en geprofileerd worden.
Privacy-by-default
Privacy-beschermende instellingen in webbrowsers en mobiele apps zouden bij verstek aan moeten staan en zo benut kunnen worden door nietsvermoedende gebruikers die niet alle instellingenmenus uitpluizen.
Bezoekersstatistieken mogen geen sluiproute worden
In de voorstellen mogen bezoekersstatistieken van websites uitgezonderd van de eis om om toestemming te vragen. In de tekst zijn daarmee sluiproutes ontstaan voor het bespieden van ons surfgedrag over verschillende websites. Het is de taak van Europarlementariërs om de teksten preciezer te maken en dit te voorkomen.
Wat kun je doen?
Monday, October 2. 2017
De e-Privacy verordening, groot Brussels gevecht om onze fundamentele rechten
Op dit moment is in Brussel de e-Privacy Verordening in behandeling. Deze raakt onze fundamentele rechten, zowel op het gebied van uitingsvrijheid als privacy. Maar ook innovatie, mededinging en informatiebeveiliging zijn in het geding. Voor een goed overzicht leze men http://adcontrarian.blogspot.be/2017/09/battle-of-century.html, voor het betere huiswerk de EDRi one-pagers. En daarna is het zaak in actie te komen. Want de volgende dringende kwesties spelen:
- Er liggen amendementen die het mogelijk maken voor telecommunicatiebedrijven om de verkeersgegevens voor andere doeleinden te gebruiken dan het realiseren van een telecommunicatiedienst, zonder hier toestemming van de eindgebruikers voor te hoeven vragen (artikel 6), wat een zeer slechte zaak voor de vertrouwelijkheid van onze telecommunicatie is;
- Andere amendementen zwakken de eisen om browsers, maar ook mobiele apps, standaard de meest privacy-vriendelijke configuratie-opties te kiezen, af. Dit is met name relevant voor de ongebreidelde datahonger van mobiele apps, die vaak toegang tot de meest intieme gegevens vragen om te functioneren zonder dat dit objectief noodzakelijk is (artikel 10).
- Verder speelt dat men "offline tracking", waarmee bijvoorbeeld het volgen van mobiele telefoons in winkels en publieke ruimten wordt bedoeld, buiten de werkingssfeer van de e-Privacy Verordening wil houden.
Wat kun je zelf doen?
Friday, September 29. 2017
Over de Sleepwet
Friday, September 15. 2017
In de categorie nuttig & noodzakelijk: Parltrack
Wednesday, June 7. 2017
Filterextremisme in het Europees Parlement
Saturday, December 3. 2016
Oettinger's dwaasheid (Deel III)
Sunday, November 20. 2016
Oettinger's dwaasheid (Deel II)
Friday, November 18. 2016
Tien stukjes desinformatie over CETA
Op het blog van Europarlmentariër Marietje Schaake is vandaag een artikel verschenen met als titel "Tien vragen over CETA". Omdat er met evenveel recht gesproken kan worden van "Tien stukjes desinformatie over CETA" in dit blog een puntsgewijs commentaar.